Kuran-ı Kerim'de Zeytinin Önemi

Siyahıyla yeşiliyle zeytin, istisnasız her kahvaltı sofrasında bulunan bir gıda maddesidir. Türk mutfağında yağlık ve sofralık olarak tüketilen zeytin, insan sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. İçeriğinde bulunan değerli vitaminler ve mineraller sayesinde zeytinin doğal bir şifa kaynağı olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Zeytin içeriğinde bulunan A, C, D, E ve K vitaminleri ve protein, kalsiyum, klor, kükürt gibi değerli mineraller barındırmaktadır. Vitamin ve mineral zengini olan zeytin meyvesi, saç bakımından kanser tedavisine kadar her türlü sağlık sorununa şifa olan lezzetli bir besindir. Bu sebeple çok sayıda beslenme uzmanı, zeytin meyvesinin günlük düzenli tüketilmesi halinde tansiyon ve çeşitli kalp hastalıklarının tedavi edilmesinde etkin rol oynadığını belirtiyor.

Zeytin meyvesinden elde edilen zeytinyağı ürünleri de aynı hammaddesi zeytin gibi vücudumuz için çok sayıda fayda barındırıyor. Gün içerisinde kendinizi daha enerjik ve dinamik hissetmek istiyorsanız günlük hayatınızda zeytinyağı tüketmeye özen göstermeniz yararlı olacaktır. Zeytinyağının içinde yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve çeşitli fenolik bileşenler bulunmaktadır. Bu sebeple zeytinyağı, vücutta bulunan kötü kolesterol oranını düşürerek iyi kolesterol oranının artmasını sağlayan bir bitkisel yağ çeşididir.

Kuran’ı Kerim’de birçok ayette ismi geçen bir besin olan zeytin, Peygamberimizin de hadislerinde sıklıkla övdüğü gıda maddelerinden biridir.

Kuran-ı Kerim’de Zeytinin Geçtiği Ayetler

O (Allah) ki, Gök'ten su indirdi. Onunla, her şeyin bitkisini bitirdik ve ondan bir yeşillik çıkardık. Biz ondan kümelenmiş taneler; hurma ağacının tomurcuğundan sarkmış salkımlar, birbirine benzeyen-benzemeyen üzümler, zeytinler ve nardan bahçeler çıkarıyoruz. O olgunlaşıp ürünlerini verdiği zaman, ona bakın! Muhakkak bunda, iman eden bir kavim için ayetler (deliller) vardır.

[EN'AM(6)/99]

O (Allah) ki yükseltilmiş (asmalı) ve yükseltilmemiş (asmasız) bahçeler; hurmalar, ürünü (yemişi) farklı ekinler, zeytinler ve benzeyen-benzemeyen narlar inşa etti. O ürününü verdiği zaman, ürününden yiyin ve hasat günü hakkını verin. İsraf etmeyin, O, israf edenleri sevmez.

[EN'AM(6)/141]

Onunla (suyla), sizin için ekinler, zeytinler, hurmalıklar, üzümler ve ürünlerin her türlüsünden bitirir. Muhakkak bunda, tefekkür eden bir kavim için, ayetler vardır.

[NAHL(16)/11]

Sema'dan ölçüyle su indirdik. Onu, yeryüzünde iskân ettik. Muhakkak biz, onu(suyu) gidermeye de kadiriz. Onunla, sizin için üzümden, hurmadan bahçeler inşa ettik. Orada, birçok ürünler vardır ve ondan yersiniz. Tur-i Sina'dan çıkan bir ağaç vardır. O (ağaç), yiyecek olanlar için, katık (zeytinyağı) verir. [

MÜ'MİNUN(23)/18-20]

Allah, 'Göklerin-Arz'ın (Evrenin) 'Nur’udur. 'Allah'ın Nur’unun misali, 'Oyuk' içinde bulunan bir 'Lamba' gibidir. Lamba, bir sırça içerisindedir ve sırça, sanki 'incimsi bir yıldızdır (nötron yıldızı gibi). O (Lamba) ki ne doğuda ne de batıda bulunmayan, mübarek bir zeytin ağacından yakılır. Neredeyse, ateş dokunmasa da onun yağı, 'ışık' verir. (Bu), Nur üzeri Nur'dur. Allah, kimi dilerse, onu Kendi Nur’una doğrultur. Allah, insanlar için misaller verir. Allah, her şeyin Âlim’idir.

[NUR(24)/35]

Muhakkak biz, (suyu) bir boşaltmayla boşattık. Sonra arzı parçalayıp-yumuşattık. Orada bitirdik habbeler, üzümler, meyve veren ağaçlar, zeytinler ve hurmalar.

[ABESE(80)/25-29]

And olsun incire ve zeytine! Ve Sina Dağı'na ve şu Emin Belde‘ye.

[TİN(95)/1-3]